Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit a bölcsődei, óvodai beiratkozásról tudni érdemes

2021. 04. 17. 23:27:00 Ovis Textil
Amit a bölcsődei, óvodai beiratkozásról tudni érdemes

Beiratkozás felkészülten!

Itt a tavasz, április végén, május elején minden évben eljön az az 1-2 hét, amikor a még totyogó -vagy még kisebbeket- gyerkőcöket be kell íratni a bölcsibe, vagy az oviba. Idén  is április 20-a és május 20-a között kerül erre sor.

Figyelni kell a kiírásokat, és a megjelenő híreket, hogy le ne maradjatok! (a település honlapján mindig fent vannak a hirdetmények) 

Ezeken a napokon kell beíratni azokat a gyermekeket, akik ez év augusztus 31. napjáig betöltik a 3. életévüket, és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

A legtöbb helyen személyesen kell bemenned...Az előző évi káosz után ez a legvalószínűbb...Két éve az Önkormányzatok kaptak egy listát, amin vagy szerepelt a gyerek neve, vagy nem.... sokszor nem, mert pl. új helyre költöztetek és a lakcím nyilvántartó még nem frissült, vagy csak tartózkodási címen voltatok bejelentve, vagy csak simán lemaradt egy -egy gyerkőc a listáról....

Illetve az év közbeni felvételi igényeket is ilyenkor kell jelezni az óvodában.

A 2022/2023-as nevelési év első napja 2022. szeptember 1., utolsó napja 2023. augusztus 31. 

Van ahol beiratkozási sorrend van, van ahol egyénileg bírálják el, hogy az adott intézménybe felveszik e a lurkót.

Ami biztos, hogy jobb, ha felkészülten mész és a következő papírokat viszed:

    • a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcím kártya),

    • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát (lakcím kártya),

    • a gyermek TAJ kártyáját,

    • a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

    • a gyermek kötelező védőoltásokat tanúsító orvosi igazolását, vagy az oltási könyvét,

    • a gyermek esetleges betegségeit igazoló dokumentumokat, a gyermek fejlődésével kapcsolatban keletkezett dokumentumokat, szakértői véleményeket,

    • amennyiben a gyermeke halmozottan hátrányos helyzetű, vagy napközbeni ellátását biztosítani kell, úgy az ezt igazoló dokumentumokat (jegyzői határozat, gyámhatósági határozat és a szülő vagy szülők nyilatkozata), valamint

    • amennyiben a szülő(k) munkahelye a körzetben van, és ezért kéri az adott óvodai körzetbe tartozó óvodába a felvételt, akkor a szülő(k) munkavégzés helyére vonatkozó munkáltatói igazolását, mely tartalmazza, hogy a szülő a munkahelyén a nevelési évben vesz-e igénybe fizetés nélküli szabadságot (pl. TGYÁS, GYED, GYES stb.), ha igen akkor mettől meddig.

    • nem magyar állampolgárságú gyermek esetében a szülő Magyarország területén tartózkodásra jogosító engedélyének másolatát.

    És ha már ott vagy, kérdezz rá, hogy felvétel esetén mikor lesz az első szülői értekezlet, illetve érdemes listát is kérni arról, hogy miket kell majd az oviba vinni. (pl. óvodai kéztörlő, fektetőre lepedő, bélelt ágynemű vagy csak ágynemű huzat, Ovis zsák (füles, vagy vállfás) stb...)

Ha meg van a lista, nézz szét az Ovis Textil webshopban.

Az óvoda vezetője legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó napot követő huszonegyedik munkanapig dönt a felvételi kérelmekről és döntéséről írásban értesíti a szülőt. Az értesítés tartalmazza a fellebbezés lehetőségét és határidejét is.

Nagyobb településeken az egyes óvodák körzethatárait az óvodákban elhelyezett hirdetményben, valamint a város honlapján ismertetik.

És a végére egy kis Szakszöveg:

„Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján szabálysértést követ el.

Az a szülő, aki az nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdésben foglaltak alapján felmentést kér a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, az óvodai beiratkozás időpontját megelőzően nyújthatja be kérelmét a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz, továbbá a kérelem másolatát a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez. Ha a szülő nem települési önkormányzati fenntartású óvodába kívánja beíratni gyermekét, akkor a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, továbbá a kérelem másolatát megküldi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz.

Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. „

Mit hol találsz:

  1. Kötelező felvételt biztosító óvodát itt kérheted le: https://kir.hu/korzet
  2. Ha szeretnéd, az óvodakezdés elhalasztását kérni, akkor azt május 25-ig teheted meg kérelem benyújtásával a Járási hivataloknál. Itt megkeresheted, hogy pontosan hova is tartoztok: https://jarasinfo.gov.hu/
  3. Ha a gyerkőc bölcsis még és még egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt, azt a bölcsődének a Hivatal felé kell jelezni, neked nincs semmi teendőd.
  4. Ha külföldön élsz, vagy éppen költöztök, és a gyermeked ott fog oviba járni, akkor azt be kell jelentened:  https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese

A következő Blog bejegyzésben találtok majd 1 csekklistát, amin érdemes akár az első szülőin végigmenni, hogy ne augusztus utolsó napjaiban kelljen rohangálni 1-1 ovis zsák, vagy ágynemű után. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Beiratkozás Ovikezdés