Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit a bölcsődei, óvodai beiratkozásról tudni érdemes

Ovis Textil
2019. 04. 24. 00:00:00
Amit a bölcsődei, óvodai beiratkozásról tudni érdemes

Beiratkozás felkészülten!

  Itt a tavasz, április végén, május elején minden évben eljön az az 1-2 hét, amikor a még totyogó -vagy még kisebbeket- gyerkőcöket be kell íratni a bölcsibe, vagy az oviba.

Figyelni kell a kiírásokat, és a megjelenő híreket, hogy le ne maradjatok! (a település honlapján mindig fent vannak a hirdetmények) 

Ezeken a napokon kell beíratni azokat a gyermekeket, akik ez év augusztus 31. napjáig betöltik a 3. életévüket, és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

Illetve az év közbeni felvételi igényeket is ilyenkor kell jelezni az óvodában.

A 2019/2020- as nevelési év első napja 2019. szeptember 1., utolsó napja 2020. augusztus 31. 

Van ahol beiratkozási sorrend van, van ahol egyénileg bírálják el, hogy az adott intézménybe felveszik e a lurkót.

Ami biztos, hogy jobb, ha felkészülten mész és a következő papírokat viszed:

  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcím kártya),

  • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát (lakcím kártya),

  • a gyermek TAJ kártyáját,

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

  • a gyermek kötelező védőoltásokat tanúsító orvosi igazolását, vagy az oltási könyvét,

  • a gyermek esetleges betegségeit igazoló dokumentumokat, a gyermek fejlődésével kapcsolatban keletkezett dokumentumokat, szakértői véleményeket,

  • amennyiben a gyermeke halmozottan hátrányos helyzetű, vagy napközbeni ellátását biztosítani kell, úgy az ezt igazoló dokumentumokat (jegyzői határozat, gyámhatósági határozat és a szülő vagy szülők nyilatkozata), valamint

  • amennyiben a szülő(k) munkahelye a körzetben van, és ezért kéri az adott óvodai körzetbe tartozó óvodába a felvételt, akkor a szülő(k) munkavégzés helyére vonatkozó munkáltatói igazolását, mely tartalmazza, hogy a szülő a munkahelyén a nevelési évben vesz-e igénybe fizetés nélküli szabadságot (pl. TGYÁS, GYED, GYES stb.), ha igen akkor mettől meddig.

  • nem magyar állampolgárságú gyermek esetében a szülő Magyarország területén tartózkodásra jogosító engedélyének másolatát.

  És ha már ott vagy, kérdezz rá, hogy felvétel esetén mikor lesz az első szülői értekezlet, illetve érdemes listát is kérni arról, hogy miket kell majd az oviba vinni. (pl. óvodai kéztörlő, fektetőre lepedő, bélelt ágynemű vagy csak ágynemű huzat, Ovis zsák (füles, vagy vállfás) stb...)

Ha meg van a lista, nézz szét az Ovis Textil webshopban.

Az óvoda vezetője legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó napot követő huszonegyedik munkanapig dönt a felvételi kérelmekről és döntéséről írásban értesíti a szülőt. Az értesítés tartalmazza a fellebbezés lehetőségét és határidejét is.

Nagyobb településeken az egyes óvodák körzethatárait az óvodákban elhelyezett hirdetményben, valamint a város honlapján ismertetik.

És a végére egy kis Szakszöveg:

„Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja alapján szabálysértést követ el.

Az a szülő, aki az nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. § (2) bekezdésben foglaltak alapján felmentést kér a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, az óvodai beiratkozás időpontját megelőzően nyújthatja be kérelmét a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz, továbbá a kérelem másolatát a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjéhez. Ha a szülő nem települési önkormányzati fenntartású óvodába kívánja beíratni gyermekét, akkor a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alóli felmentési kérelmét az óvoda fenntartójához nyújtja be, továbbá a kérelem másolatát megküldi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőhöz.

Az óvodai nevelésben való részvételre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. „

A következő Blog bejegyzésben találtok majd 1 csekklistát, amin érdemes akár az első szülőin végigmenni, hogy ne augusztus utolsó napjaiban kelljen rohangálni 1-1 ovis zsák, vagy ágynemű után. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Beiratkozás Ovikezdés