Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudtad, hogy az ovis kiságy több méretben is létezik?

Ovis Textil
Tudtad, hogy az ovis kiságy több méretben is létezik?

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyermekek biztonságos és kényelmes alvása az óvodákban és bölcsődékben.

 

A műanyag bölcsődei és óvodai fektető ágyak kiválóan alkalmazkodnak az intézmények szigorú követelményeihez. Ezek az ágyak különféle méretekben kaphatók, és rendkívül könnyen tisztíthatóak.

Ebben a cikkben részletesebben is megvizsgáljuk a műanyag bölcsődei és óvodai fektető ágyakat, méreteiket, és azt, hogy mivel tehetjük ezeket a fekvő alkalmatosságokat a legkényelmesebbé.

A műanyag fektetők tulajdonságai, amik miatt az ovikban előszeretettel használják:

 • A kiváló minőségű prémium kiságyak 3-6 éves gyermekek számára készültek. Lehetővé teszi számukra, hogy kényelmesen szunyókáljanak a bölcsikben, az óvodákban és a napköziben. 
 • Könnyen karbantarthatóak - Nedves szivaccsal és szappanos vízzel a szennyeződés a fekvőfelületről és a keretről könnyen letörölhető, és zuhany alatt könnyen lemosható
 • Esztétikus kialakításúak – a 4 megemelt sarok között nyúlásálló, lyukacsos szövet van kifeszítve, ami maga a fekvő felület
 • Helytakarékosak – a kiságyak akár 20 egység magasra rakhatók a kényelmes tárolás érdekében használaton kívül
 • Tartósak – porszórt acélrudakkal, nagy teherbírású műanyag sarkokkal és tartós hálószövettel készülnek
 • Biztonságosak - lekerekített sarkokkal készülnek, nem túl magasak, általában 14-16 cm magasak

Persze van hátrányuk is:

 • A fekvőfelület hideg érzetet ad, picit merev és emiatt keménynek tűnhet a gyerekeknek.
 • A lábak alacsonyak, rövidek, a gyerekek így  viszonylag közel fekszenek a  padlóhoz, ha nincs padlófűtés az oviban, akkor felfázhatnak a gyerekek
 • Közel 10 féle méretben kaphatóak, így ha lepedőt szeretnénk venni az ágyra, akkor körültekintően kell választanunk, hisz itt nagyon fontos, hogy jó méretet válasszunk

A rakásolható kiságyak méreténél mindig a fekvőfelület méretét adják meg. Összeszedtük a legismertebb méreteket, természetesen ezek gyártók függvényében változhatnak.

Műanyag ovis fektető ágy oviba

A legismertebb bölcsődei fektetőágyak méretei:

 1. 120 x 50 cm 
 2. 120 x 52 cm
 3. 120 x 58 cm
 4. 100 x 52 cm

A legismertebb óvodai fektetőágyak méretei:

 1. 130 x 56 cm
 2. 130 x 60 cm
 3. 133 x 58 cm
 4. 135 x 58 cm
 5. 143 x 58 cm
 6. 151 x 58 cm

Kishazánkban a bölcsik és ovik kb. 80%-ában a 130 x 56 cm-es és a 133 x 58 cm-es  fekvőfelületű műanyag fektetőágyak vannak. Ezen kívül még a 120 x 52 cm-es és a 143 x 58 cm-es méretű fektetők a kedveltebbek, a többi méret pár oviban található csak.

Ezek a kiságyak Derékaljakkal, lepedőkkel kényelmesebbé, komfortosabbá tehetőek és mindemellett  a felfázástól is megóvják a kicsiket.

 A bélelt lepedők kényelmesebbé teszik az alvást és védik a kicsiket a felfázástól is. Nagyon fontos, hogy mind a 4 évszakban ajánljuk a használatukat, mert egy vesegyulladást, felfázást a nyári időszakban is könnyen összeszedhetnek a kicsik. A nyári időszakban az alvás során a gyerekek gyakran izzadnak, ezért a bélelt lepedőinket 100% pamutvászonból készítjük, hiszen a pamut réteg kb. 2 dl nedvességet tud magába szívni, úgy hogy alvás közben is komfortosak maradnak, és a gyermek sem úszik a saját verejtékében. Ha ekcémás vagy allergiás a gyerkőc, az sem lehet probléma, hiszen ezeket a lepedőket az érzékeny bőrű gyerekek is bátran használhatják.

Persze előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kis bölcsis éppen a pelusról szokik le, vagy a minicsoportos ovist megviseli a szülőktől való elválás és alvás közben néha bepisil. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, elég a bélelt lepedőre húzni egy vízhatlan matracvédő lepedőt, ami baleset esetén megvédi a bélelt lepedőt az átázástól. A dadusnak csak annyi dolga marad, hogy átöltözteti a kicsit, a matracvédőt leveszi és máris aludhat tovább a gyermek a bélelt lepedőn. 

Összefoglalva, a műanyag bölcsődei és óvodai fektető ágyak rendkívül praktikusak és sokoldalúak az intézmények számára. Könnyen karbantarthatóak, helytakarékosak, tartósak és biztonságosak. Ugyanakkor, az ágyneműk vásárlásakor figyelembe kell venni a méretüket, hogy a megvásárolt lepedők szépen kisimuljanak és ne gyűrődjenek össze a forgolódós gyermekek alatt sem. Összességében azonban ezek a fekvő alkalmatosságok nagyszerű választások, hogy biztosítsák a kényelmes és biztonságos pihenést a bölcsődékben és óvodákban alvó gyermekeknek.